6 dingen die ik (niet) wist over reizen in een camper

Mega camper make-over voor onze oldtimer Mercedes 508d
April 17, 2018
1001 woorden over Marokko
May 23, 2018

6 dingen die ik (niet) wist over reizen in een camper

Nooit eerder maakten we een lange reis in een camper. In deze blog vertel ik je mijn ondervindingen van reizen in een camper. En 6 dingen die ik nog niet wist… 

1: Camper benen… 

Ik had geen idee, maar camper benen. Het woord bestaat denk ik niet officieel maar de eerste weken in de camper merkte ik een bepaalde duizeligheid. Vooral als we veel gereden hadden die dag was ik duizelig. Zo duizelig dat ik spontaan omviel in de camper als we stilstonden. Herken je dit? Eerst dacht ik dat ik iets anders onder de leden had, het wellicht met mijn maandelijkse vrouwelijkheid te maken had bijvoorbeeld. Maar nee… Blijkt dat als je ook maar een beetje scheef staat, je je evenwicht nauwelijks kan bewaren en ik werd daar dus echt duizelig van. Zelfs liggend in bed.

De wereld ontdekken bij papa op zijn schouders

2: Opruimen, opruimen, opruimen

Een kleine ruimte vraagt om organisatie. En hoewel we super voorbereid op pad gingen zijn we toch contstant bezig met het organiseren en opruimen van onze spullen. Lola’s autostoel moet dagelijks geinstalleerd worden als we gaan rijden en dus ook een plekje krijgen als we stil staan (we zijn er nog steeds niet helemaal uit waar dit plekje is, maar tot nu toe beland hij elke keer ergens tussen de voorstoelen). We verplaatsen onze tassen (de rugzak die we meezeulen met al onze waardevolle spullen als we de stad in gaan bijvoorbeeld), het gordijn dat we bij elk dutje ophangen, de afwas, de fruitschaal, etc etc. Allemaal zaken die niet kunnen blijven staan/hangen zodra we gaan rijden of juist kamp opzetten.

3: Overnachtingen plannen

 

Hoewel kamperen en reizen in een camper veel vrijheid betekent, betekent het ook dat we bijna dagelijks opzoek moeten naar een slaapplek. Helaas kan je niet overal zomaar je camper planten, je bedje spreiden en de nacht tegemoet gaan. Het valt ons op dat het vooral in Marokko lastiger is dan we dachten en hoopten. Wild kamperen is hier moeilijk, wil je niet constant lastiggevallen worden door mensen die iets van je willen. Een tour door de stad, zelfgemaakte spulletjes verkopen, glurende kindjes door de ramen zodra ze onze blonde Lola hebben ontdekt etc. Om goede overnachtingen te zoeken gebruiken we voornamelijk de app van NKC (Camperplaats) en Park4Night, vooral op die laatste staan veel gratis plekken in het openbaar.En omdat het in Marokko bijna net zo goedkoop is als wild kamperen (want daar is ook altijd wel iemand die claimt geld van je te krijgen als je ergens vrij staat), kiezen we veel voor campings. Bovendien vinden we de voorzieningen, zoals een douche en plek om de afwas te doen, ook wel erg fijn. We hopen in Portugal etc toch weer meer vrij te kunnen staan.

Een overnachting met onze Molly bij een familie in Meski, Marokko

4: Vermoeidheid

En met al dit geplan komt ook de vermoeidheid om de hoek kijken. We moeten loslaten wat we hadden en waar we woonden en worden dagelijks geconfronteerd met nieuwe mensen, geuren, omgevingen, een andere taal, andere keuken etc. Vooral voor Jurgen kost het veel energie. We maken opnieuw de balans op tussen wat kost en wat geeft energie en proberen zoveel mogelijk rekening ook te houden met zijn handicap. Niet altijd makkelijk als je 24 uur per dag op elkaars lip zit. We ontmoeten veel andere reizigers en hoewel dit erg inspirerend en leuk is, is het ook vermoeiend en intensief. We slapen wat af. Doen samen met Lola een dutje in de middag (gelukkig heeft zij deze ook nog nodig) en liggen er ‘s avonds vaak al om 21.00 uur in. Bovendien zorgen de warme temperaturen er natuurlijk ook voor dat we lekker loom zijn en niet veel doen op een dag.

5: Leven in een camper is een dagtaak

Een beetje alle punten bij elkaar… het opruimen, het reizen en rijden, het ontmoeten van nieuwe mensen en culturen, het uitzoeken van een slaapplek en vinden van een winkel voor onze bevoorrading. En vergeet het middagdutje niet. We zijn er maar druk mee. Ik dacht uren tijd over te hebben om te bloggen en te lezen, maar niets blijkt minder waar.

Jurgen spelend met Lola op het strand in Tarifa.

6: Vrijheid  

Deze hele nieuwe lifestyle is uiteraard en gelukkig niet alleen maar negatief. In tegendeel. Zodra we eenmaal een beetje gewend waren (dit duurde voor mij al gauw 4 weken) konden we ook loslaten en genieten van dit nieuwe avontuur en deze levenstijl. Er voor terug krijgen we heel veel vrijheid. We bepalen vandaag waar we vanavond slapen en zijn vrij om verder te reizen wanneer wij dat willen. Of om juist langer te blijven als we ergens niet weg willen. We hebben de tijd en vrijheid om eindeloos met Lola te spelen, op ontdekking te gaan, uitgebreid buiten te koken en wel te zien wat morgen komt. Lola dansend en zingend zien rondrennen op nieuwe plekken, zwaaiend naar elke nieuwe camperaar die op een plek aankomt. Voor ons een teken dat ze het geweldig vindt en net zo geniet van deze reis als wij. Een onvergetelijke ervaring die ik al niet meer had willen missen.

Waar moest jij erg aan wennen tijdens het reizen? Ik hoor het graag in een reactie!

Coddiwomple with us!

 

4 Comments

 1. Ik herken de duizeligheid. Heeft te maken met het evenwichtsorgaan maar dat had je zelf misschien ook al bedacht. Ik heb, voordat ik een lange reis ging maken met de camper, een zogenaamde valtheraphie gehad. Waarom deze valtheraphy. In het gehoor zitten twee kamers met een vloeistof. In één van de kamers zitten een soort van kristallen en in de andere kamer een soort van staafjes die constateren of je scheef staat of niet. Werkt niet allemaal goed dan is er niets aan de hand. In mijn geval, en misschien ook bij jou, zijn de kristallen in de verkeerde kamer terecht gekomen en zijn een beetje aan het zweven gegaan en botsen bij het minste geringste tegen elkaar en zegt het systeem er is hier wat aan de hand en je voelt je duizelig.
  Door de valtheraphie schieten de kristallen naar de goede kamer en het leed is geleden.
  Althans bij mij heeft het geholpen. Ben 2 x in het ziekenhuis geweest voor deze theraphy. Het is nu zaak om voorzichtig op te staan zodat de kristallen niet verschuiven want dan heb je weer het duizeligheid gevoel.
  Als het goed is hebben wij de beschrijving hoe je de valtheraphy met z’n tweetjes kan uitvoeren. Laat maar horen. Veel succes Pieter en Wil van Dee.
  Trouwens misschien is het handiger om via de email verdere zaken te bespreken. E-mail is p.van.dee@corvandee.nl

  • admin says:

   Dag Pieter. Wat interessant. Ik had inderdaad wel door dat het met het evenwichtsorgaan te maken had, maar wist niet waarom de een er wel en de ander er geen last van zou kunnen hebben. Bedankt voor deze opheldering. Wat betreft de andere zaken… je mag me altijd mailen op jussimegens@gmail.com.

 2. Brechje says:

  Ik heb er niks aan toe te voegen! Wij hebben precies dezelfde ervaring! Inmiddels staat de camper bij ons huis en gaan we regelmatig dagen/weekenden of weken weg. Elke keer is de vrijheid fantastisch, maar kost het ook een hoop energie.
  Jaren geleden reisden we met 2 kinderen voor een half jaar door Europa. Het was fantastisch, maar wat miste ik ook de rust/regelmaat en reinheid van thuis! De combinatie van een vaste plek en de vrijheid van een camper, zo nu en dan, vinden wij nu ideaal.
  Ik geniet van jullie foto’s en verhalen! Dit zijn ervaringen en herinneringen voor het leven. Wij kunnen dit nu niet meer doen, met 3 schoolgaande kinderen.
  Uiteindelijk neem je alle ervaringen, belevenissen, geuren en kleuren mee naar huis. De vermoeidheid, irritaties, ongemakken etc, ben je zo weer vergeten! Liefs Brechje

  • admin says:

   Wat een mooie comment Brechje. Dankjewel! Dat is uiteindelijk ook wat wij hopen te vinden. Een vaste basis van waaruit we met ons campertje de rest van het land en omgeving kunnen verkennen. Veel liefs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Read previous post:
Mega camper make-over voor onze oldtimer Mercedes 508d

In 2017 kochten wij een camper. Een Mercedes 508d, verlengd (6m) en verhoogd (3m) en ruim 44 jaar oud. We...

Close